Recenze: Vražda s nápovědou

Hra na kočku a na myš

Čtvrtým dílem ze série Julie Schwarzová a Florian Kessler Shepherdová opět potvrzuje řemeslné zvládnutí žánru. Thriller je čtivý, příběh má rychlý spád až k zajímavému vyvrcholení. Na napínavosti nic neubírá ani to, že nám autorka přiblíží postavu sériového vraha již v prologu.

Vrahovy zapeklité hádanky plné číselných kódů děj posunují a oživují, i když, na rozdíl od klasické whodunitky, čtenář nedostává dost informací, aby je mohl rozlousknout.

Rutinně napsaný thriller

Samotné vyprávění nevybočuje z řady podobných příběhů s příliš zvědavou hrdinkou (Shepherdová má pro jistotu hned dvě – Julii a její asistentku Lenju), policistou v roli milence a bezskrupulózním vrahem, který byl v dětství bestiálně týrán.

Kladné postavy jsou poněkud nedotažené. Julie jako v předchozích dílech vyšetřuje výhradně sama, lehkomyslně vystavuje nebezpečí sebe i svou asistentku. Údiv, že jí ve vedoucí pozici přibyly manažerské povinnosti jako je rozpočet nebo prezentace správní radě, není u zkušené pracovnice úzce spolupracující s bývalým šéfem na místě. Způsob, jak se vypořádává s nudnou částí svých pracovních povinností, leckomu pozdvihne obočí. Špatně uvěřitelná je i Juliina reakce na otcův údajný milostný románek.

Celou recenzi najdete na:

https://kultura21.cz/literatura/23907-vrazda-s-napovedou-grada-cosmopolis-recenze

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Pole označená * jsou povinná.